Вічнозелені чагарники

Вирощування рододендрона і догляд за ним

Цветущий рододендрон Rododendron_900х600

Рослина рододендрон (лат. Rhododendron) – рід напівлистопадних, листопадних і вічнозелених дерев і чагарників сімейства Вересові, до яких відноситься приблизно від восьмисот до тисячі трьохсот видів, в тому числі і деякі кімнатні квіти, наприклад азалії, які іноді називають «кімнатний рододендрон» . Слово «рододендрон» складається з двох коренів: «rhodon», що означає «троянда», і «dendron» – дерево, що в результаті утворює поняття «рожеве дерево», або, по іншому – «дерево з трояндами». Тому як азалії внешнепохожі на троянди. Ці рослини поширені в основному в Японії, Гімалаях, Північній Америці, Південному Китаї і Південно-Східної Азіі.Часто ростуть недалеко від води – на берегах річок, морів або океанів. Рододендрони люблять півтінь, з цієї причини распростронена в півтіні підлісків, а так само на схилах гір, переважно північних або малосонячних. Деякі рододендрони виростають до 30 см, а деякі види можуть мати вигляд сланких чагарників. Квіти цієї рослини різноманітні як за формою так і за колірною гамою. Одні квіти можуть досягати 20-ти см. В діаметрі, інші ж зовсім крихітні, упродовж як мінімум см. Еслі говорити про садовому Садовий рододендрон, то він має кілька тисяч форм і сортів. У нас на сайті можливо купити рослини на будьякий смак, серед них і багато видів рододендронів.

Як посадити і доглядати за рододендроном.

Садять його переважно з квітня по середину травня або з вересня по листопад. Винагороджує ж рясним цвітінням він зазвичай через рік після посадки ..
Любить півтінь або тінь.
Грунт бажано підготувати добре дренированную і досить пухку, багату гумусом, кислої реакції.
Полив повинен бути трохи підкисленою водою, землю необхідно змочити на глибину 20-30 см.Основним ознакою свідчить про недостатність поливу, є втрата листям тургору.
Обрізка кущів повинна бути мінімальна, проводиться повинна ранньою весною, до початку сокоруху у рослини.

Підживлення повинні бути переважно рідкими органіки (розчин коров’ячого гною або роговий борошна), так само можна підгодовувати розчинами мінерального добрива по попередньо зволоженому грунту з ранньої весни до початку серпня. У цей період у нас також можно придбати хвойні дерева, листяні дереів та чагарники та їх садженці.
Розмножувати рослина можна насінням, діленням куща, щепленням, живцями і відводками.
Як і у більшості рослин у редодендрона є і свої шкідники, переважно це тля, клопи, щитівки, довгоносики, павутинні кліщі, борошнисті червці, рододендровие мухи, равлики та інші слимаки.
Хворіти рослина може на хлороз, борошнисту росу, іржу, плямистості листочків і рак.

Рододендрон гибридный цветущий куст - КЛС
Цветущий рододендрон сиреневый в горшке от КЛС
Цветущий белый рододендрон в KLS

Коли переважно садити редодендрон, в якому місці

У нашому кліматі, в саду найкраще вирощувати зимостійкі сорти рододендрона. .
У посадкову яму діаметром приблизно 60 см і в глибину приблизно 40 см засипають добре перемішану суміш з 8 відер верхового торфу і 3,5 відер суглинку (суглинок можнозаменіть двома відрами глини). Суміш на дні ями ретельно трамбують, а потім викопують в ній лунку, що відповідає розмірам кореневої грудки саджанця.Перед посадкою, заздалегідь, опустіть саджанці рододендрона в воду і потримайте їх там, поки не перестануть виділятися бульбашки повітря. Потім помістіть коріння саджанця в лунку, засипте яму доверху субстратом, утрамбовуючи його, щоб не залишалося порожнеч. Коренева шийка рододендрона в результаті повинна виявитися на рівні поверхні ділянки і розташовуватися в тіньовий його зоні. Рясно полийте кущ, якщо ви садили рододендрон в суху землю, щоб грунт промокла в глибину на 20 см, і замульчируйте пристовбурні кола торфом, дубовим листям, мохом або соснової хвоєю шаром в 5-6 см. Коли на кущі рясно квіткових бутонів, частина з них варто видалити,щоб залишити рослині сили на успішне вкорінення, а не на цвітіння. У вітряні ділянках, щоб ізбедать розхитування саджанця, варто використовувати опору, нахиливши її проти течії особливо часто дмуть вітрів, і прив’язати до неї рослина. Як тільки кущ вкорениться, опору можна буде прибрати.

Рододендрон гібридний - КЛС
Рододендрон гібридний білий у горщику - КЛС
Рододендрон цветущий в горшке - КЛС

Як доглядати за рододендроном

Як і за багатьма іншими рослинами догляд за рододендроном охоплює ряд неминучих процедур це полив, обприскування, підгодівля, прополка, а так само формування куща і боротьба з різними шкідниками і можливими болезнямі.Ввіду того, що у редодендрона крні розташовуються дуже близько до поверхні, то перекопувати чи якось турбувати грунт біля рослини вкрай не рекомендується. Тому бур’яни варто видалять вручную.В період утворення бутонів редодендрон особливо потребує вологи і поливі.Від правильного поливу багато в чому залежить формування бутонів на майбутній рік. Поливати вікові необхідно дощовою водою або відстояною кілька днів. Воду можна пом’якшувати і підкислює, додаючи в неї кілька жменю верхового торфу за день до поливу. Частота поливу багато в чому залежить від стану листя рослини. Якщо листя стали матовими і почали втрачати тургор, це означає що рослина в даний момент відчуває спрагу і його варто полити.При поливі грунт зволожують на 20-30 см, щоб просочити уроень коренів. Але варто обережно поставитися і надлишку вологи, так як рослина досить чутливе до затоки і може повести себе так само як і при посухи, почати згортати листя. З цього варто бути акуратним з поливом і в суху погоду орашать листя рослини, обприскуючи їх м’якою водою. Це допоможе уникнути затоки коренів, але увланіт ростения.

Рододендрон якушиманський квітучий - КЛС